Credeți că oamenii în casa cărora e mereu dezordine sunt leneși? Ce spune ordinea din casa despre tine:

Trăim într-o lume probabilă și previzibilă. Aproape tot este ambalat și sistematizat. Societatea tinde să mențină ordinea peste tot, în orice. Dar toate astea nu sunt decât o iluzie.

Viața, de fapt, este imprevizibilă și haotică, deși ni se pare că dacă organizăm totul, ea va fi mai bună. În realitate, lucrurile sunt exact invers.

De exemplu, credeți că trebuie să cumpărați câteva perechi noi de pantaloni, să vă ajungă pentru toate ocaziile. Cumpărați tot mai mult. Și apoi, se dovedește că aceste lucruri nu mai încap în garderobă. Astfel ea e condamnată la dezordine.

Făcând ordine într-un loc, creezi dezordine în alt loc. Decizi să arunci toate lucrurile inutile la gunoi. În casă pare să fie “ordine”, însă lumea, în general, a devenit mai murdară.

Fizicianul Adam Frank spunea despre asta: ”Este legea fizicii. Universul în sine este haos. Cum puteți face ordine în casă sau în viața voastră, dacă acest lucru contravine naturii Universului?”

În realitate, oricât de mult încercăm să ne menținem viața și casa în ordine – nu reușim. Dezordinea e mereu și acolo, și dincolo.

Ce e de făcut? Să spunem “da” naturii haotice a acestei lumi. Să acceptăm.

Oamenii în casa cărora întotdeauna e dezordine – sunt stigmatizați. Pentru ceilalți ei par a fi apatici, care duc un mod de viață “greșit”. Dar acest lucru nu este adevărat!

Oamenii dezorganizați sunt cei mai buni. Cel puțin pentru faptul că nu permit iluziei false a ordinii să le dicteze rutina zilnică.

Jim Morrison spunea: “Sunt interesat de revoltă, de mizerie, de haos. Cred că aceasta este calea spre libertate.”

Dar asta nu înseamnă că fiecare aspect al vieții tale trebuie scufundat în haos. Organizarea, uneori este importantă și chiar utilă. Dar nu aveți dreptul să-i condamnați pe cei care trăiesc în dezordine. Credeți-mă: ordinea este supraevaluată.

Oamenii, în casa cărora e mereu dezordine – nu sunt leneși. Ei sunt creativi și curajoși.

Bunul simț ne spune că ordinea este cheia eficienței și productivității, dar nu este așa.

Eric Abrahamson și David Friedman, autorii bestseller-ului științific “A Perfect Mess: The Hidden Benefits of Disorder”, scriu: “Dezordinea nu este neapărat un semn al ineficienței. La o masă unde totul este împrăștiat, puteți lucra mai eficient decât acolo unde este curat. Când pe masa unui om este dezordine, nu înseamnă că el lucrează prost. Înseamnă că lucrează atât de bine, încât nu are timp să facă ordine.

Cu alte cuvinte, mizeria, de fapt, poate fi un semn al eficienței, mai degrabă, decât al nepăsării.

Dezordinea, demult se asociază cu geniul creativ. Dezorganizarea și neglijența sunt cenzurate în societate, dar în astfel de condiții au trăit toată viața cele mai luminate minți: Albert Einstein, Alan Turing, Ronald Dahl. Chiar și JK Rowling nu e capabilă să-și facă ordine în apartament!

Toți au atins măreția, în ciuda faptului că toată viața lor era plină de haos.

Dacă părinții v-au pedepsit pentru că nu voiați să faceți ordine în cameră, ei au făcut o mare greșeală. Societatea ignoră beneficiile ascunse ale haosului.

Pentru a ignora regulile și a trăi în mizeria creativă, ai nevoie de curaj.

Oamenii creativi văd în întregime imaginea vieții lor, ei nu se concentrează pe detaliile individuale. Aceștia plutesc după curent, nu împotriva lui. Se adaptează ușor schimbărilor. Ei știu că resursele timpului sunt prea limitate, pentru a-l pierde pe lucruri atât de plictisitoare, precum e curățenia.

Simplitatea și frumusețea vieții sunt mai importante decât “succesul” vizibil și “disciplina”. Pasiunea este mai bună decât plictiseala.

Viața – este un dar imprevizibil și minunat. Bucurați-vă de călătorie.