Majoritatea nutriționiștilor spun că o dietă sănătoasă trebuie să fie bogată în lactate, iar mare parte din români au înțeles asta. Iaurtul este unul dintre lactatele pe care românii le consumă frecvent, însă cei mai mulți preferă iaurturile cu fructe. Ei bine, se pare că aceste sortimente nu sunt tocmai sănătoase, mai ales pentru copii. Dragoș Pătraru, de la „Starea Sănătății”, a tras un semnal de alarmă și a vorbit despre ingredientele pe care le au aceste produse și cât de nocive sunt.
În unul dintre episoadele „Starea Sănătății”, Dragoș Pătraru a pus sub lupă iaurturile cu fructe, având în vedere dragoste românilor și mai ales a copiilor pentru ele. De exemplu, potrivit spuselor acestuia, un studiu din 2016 arăta că ar trebui să ne ținem cât se poate de departe de aceste tipuri de iaurturi, căci lista lor de ingrediente era una de groază.
Așa cum spuneam, iaurtul este un produs bun, necesar organismului, însă Dragoș Pătraru atrage atenția asupra câtorva aspecte, mai exact asupra iaurturilor cu fructe. Ei bine, acestea sunt adesea preferate de copii, însă se pare că nu ar trebui să se găsească în meniul lor.
„Astăzi discutăm puțin despre un alt aliment foarte, foarte cumpărat, care în opinia mea nu ar trebui să existe în dieta zilnică a copiilor noștri. Discutăm despre iaurturile cu fructe. Copiii le acceptă mai ușor decât pe cele simple, sunt ușor de procurat, ambalajul arată apetisant, sunt produse care miros senzațional, copiii văd reclame la televizor și cer, multe motive să cumpăram aceste iaurturi cu fructe”, spune Dragoș Pătraru.
Însă, deși iaurturile cu fructe par extrem de apetisante, Dragoș Pătraru spune că ar trebui să stăm departe de acestea. Un studiu realizat în anul 2016, arăta că lista de ingrediente a acestor iaurturi conține numeroase semnale de alarmă. Mai exact, din cele 61 de iaurturi analizate s-au identificat 18 aditivi alimentari: arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono și digliceridelor cu acizi grași, complexe de cupru ale clorofilelor și clorofilinelor, azot, guma lacust, guma guar, guma arabica, guma de caruba, guma acacia și antocianine.
Acum, lista de ingrediente a iaurturilor pe care le găsim în comerț este cu mult mai curată, dar situația este în continuare una îngrijorătoare. Potrivit lui Dragoș Pătraru, cele mai multe iaurturi cu fructe abia dacă au văzut fructele. Acestea conțin mai mult zahăr și alți aditivi, așa că verdictul este clar.
„Iaurturile sunt în viața noastră de mii de ani, au un efect senzațional, atunci când sunt curate, deci când nu devin desert. Nu o să vă cadă dinții de la un iaurt din ăsta. Dar în fiecare zi, timp de 10 ani, tăticu… dăunează”, a concluzionat Dragoș Pătraru.
Potrivit acestuia, sigurele iaurturi care sunt sănătoase și merită consumate sunt cele simple, cu o listă de ingrediente cât mai curată.