Cârnații sunt un preparat esențial de pe masa de Crăciun, fiind nelipsiți în special în gospodăriile unde se taie porcul. Rețetele de cârnați diferă de la o regiune la alta a țării, fiecare având propriile secrete și ingrediente care îi fac speciali.
De exemplu, în Oltenia și Muntenia, gospodinele adaugă zeamă de oase pentru un plus de savoare, în timp ce în Banat și Bucovina carnea este tocată manual pentru un gust autentic.
Ingrediente pentru cârnați tradiționali:
3 kg carne tocată de porc (pulpă și fleică)
100 gr usturoi
1 mână sare mare
20 gr boia
15-20 gr piper
Sare grunjoasă, bicarbonat și puțin oțet pentru curățat intestine
Metodă de preparare:
Carnea tocată trebuie să aibă suficientă grăsime, compoziția ideală fiind de 2/3 carne și 1/3 grăsime.
Intestinele folosite, cele subțiri de la porc sau cumpărate, trebuie curățate bine, frecându-le cu dosul lamei cuțitului și spălate cu apă fierbinte. Ulterior, se pun în apă caldă cu sare, bicarbonat și puțin oțet pentru dezinfectare și albire.
Se strivesc cățeii de usturoi și se adaugă peste carnea tocată, împreună cu sarea. Se frământă bine și se lasă 15 minute pentru a permite sării să se topească.
Se adaugă boiaua și piperul și se frământă până la omogenizare. Se gustă compoziția pentru a ajusta condimentele, evitând supradozarea boiei, care poate face cârnații amari.
Pregătiți mașina de făcut cârnați cu tubul special. Intestinele se trag pe tub, se face un nod la capăt și se umplu cu carne, având grijă să nu se rupă.
În cazul în care intestinele au găuri, se oprește umplerea și se face un nod, continuând cu un alt intestin.
Cârnații se pot consuma proaspeți, prăjiți sau se pot pune la afumat.
Aceste rețete tradiționale sunt o modalitate excelentă de a aduce gustul autentic al copilăriei pe masa de Crăciun. Fiecare regiune își aduce contribuția unică, făcând din pregătirea cârnaților o adevărată artă culinară.
Fie că alegi metoda ardelenească cu cimbru mărunțit sau pe cea dobrogeană cu ciușcă roșie uscată, cârnații de casă vor aduce cu siguranță bucurie și savoare sărbătorilor tale.