Primăvara aduce odată cu ea și primele fructe de sezon, cum ar fi cazul căpșunelor, însă acestea nu sunt deloc accesibile pentru toată lumea.
În ultimii ani, ne-am obișnuit deja ca trufandalele să fie scumpe, iar inflația din ultimele luni și-a lăsat amprenta și asupra produselor din piețe, după cum era de așteptat.
Este și cazul primelor căpșune produse în solariile din județul Satu Mare. Parfumate şi foarte gustoase, fructele se vând însă, la preț de carne de porc, notează stiridecluj.ro.
Nu doar cireșele sau roșiile se vând la prețuri mari atunci când apare pe piață prima recoltă, ci și căpșunele, coapte în sere.
Pentru că vorbim de prima recoltă românească, preţul este de 35 de lei/kg. Chiar dacă preţul este majorat cu 5 lei faţă de anul trecut, clienţii abia au aşteptat să fie coapte fructele, deoarece, spun ei, faţă de cele de import, căpşunele româneşti sunt mult mai dulci şi zemoase.
Astfel, unii clienți, deși puțini, ce-i drept, preferă să plătească mai mult, dar să se bucure de aroma căpșunelor românești, în detrimentul celor de import.
Cât costă un kilogram de roșii cumpărate de la un fermier român. În piețe au ajuns să coste chiar și 65 de lei
Nici legumele nu mai sunt ce au fost, fie că e vorba despre gust, fie că e vorba despre preț. Roșiile au atins un preț record, iar în unele zone din România sunt mai scumpe decât mezelurile.
Legumele parcă au ajuns să depășească prețul cărnii. Un kilogram de piept de pornește de la un preț mediu de 12,99 lei/kg şi ajunge la 27,99 lei/kg.
În schimb, pentru un kilogram de roșii românii ajung să plătească mult mai mult.
De exemplu, în supermarketuri, un kilogram de roșii din soiul San Marzano (roşii alungite) costă 39,99 lei/kg şi provin din Belgia, în timp ce în piață, roșiile au ajuns să se vândă chiar și cu 65 de lei.