Rețeta de cozonac este diferită de la gospodină la gospodină și de la bucătar la bucătar. Fiecare are o metodă anume pentru a pregăti și frământa coca, iar umplutura diferă în funcție de preferințe. Cozonacul poate fi umplut cu nucă, rahat, mac, cremă de cacao sau alte arome. Astăzi îți prezentăm rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu. El are un secret pentru a obține un aluat pufos.
Chef Cătălin Scărlătescu este unul dintre bucătarii preferați ai românilor. El a devenit popular în urma emisiunii Masterchef, unde a fost jurat, alături de chef Sorin Bontea, acum concurent Asia Express și chef Florin Scărlătescu. După ce au jurizat concurenții Masterchef, cei trei bucătari s-au mutat la Antena 1, unde popularitatea le-a crescut, datorită emisiunii Chefi la Cuțite. Emisiunea are audiențe uriașe, iar cei trei chefi au ajuns la inimile telespectatorilor datorită naturaleței de care au dat dovadă!
Dintre cei trei chefi, Cătălin Scărlătescu are cea mai mare priză la doamne și domnișoare. Juratul e un burlac convins, care iubește petrecerile, călătoriile și distracțiile. Talentul său în bucătărie este, însă, un magnet pentru femei. Cine nu își dorește un bărbat care știe să facă până și cozonac? Dar, pentru cine nu are parte de Scărlătescu, există rețeta, pe care o prezentăm astăzi!
Rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu. Ingrediente
1 kg făină
250 gr zahăr
450 gr lapte
5 ouă
60 gr drojdie
300 gr unt
500 gr nucă
200 gr rahat
150 gr ciocolată de calitate
30 gr portocală confiată
30 gr coajă de lămâie
Cum se prepară cozonacul lui Scărlătescu
1. Întâi, amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri de făină. Compoziția se lasă la crescut, la loc călduț, până își dublează volumul.
2. Laptele se fierbe împreună cu zaharul și se amestecă până se topește.
3. Gălbenușurile se freaca cu sare.
4. Într-un castron se pune făina. Peste ea se pun gălbenușurile și se amestecă puțin. Apoi, se pune puțin câte puțin laptele împreună zahărul topit și se încorporează. Se adaugă și untul, portocala confiata, se încorporează bine. Apoi se adaugă și maiaua. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic. Aluatul se lasă la dospit circa o oră.
5. Topește ciocolata și amestec-o cu nucă și coajă de lămâie.
6. Se împarte aluatul în 4 și se intinde pe rând fiecare bucată. Peste cocă se pune un sfert de crema din ciocolată și se presară rahat mărunțit. Se formează o ruladă. Ruladele de împletesc, două câte două, realizând 2 cozonaci. Te poți orienta și după formele de cozonac pe care le ai, ca să vezi dacă obții unul sau doi cozonaci.
7. Se pun apoi într-o formă tapetată cu făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.
8. Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.