Se caută familii pentru 320 de copii! Salarii de 4.000 de lei pentru asistenții maternali. Condițiile impuse de autorități:

În Prahova, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului angajează 200 de asistenţi maternali, care ar trebui să preia copiii din centrele de plasament ce vor fi închise anul viitor din cauză că funcţionează în clădiri prea vechi.

Deşi salariile oferite viitorilor asistenţi maternali sunt bune, chiar şi de 3.000 sau 4.000 de lei, angajările merg foarte greu, pentru că nu oricine se califică într-o astfel de „meserie de suflet”.

Un centru din Câmpina adăposteşte acum 23 de copii. Imobilul, construit de nemţi între cele două războaie mondiale, nu mai poate asigura condiţii decente de trăi pentru cei mici. Astfel că e nevoie urgentă de asistenţi maternali care să preia aceşti copii.

Monica Dobre, director centrul „Sfânta Filofteia” Câmpina: „Este o clădire veche, un centru clasic. Spaţiul în sine nu a permis remodernizarea lui, sala de mese este în altă zonă, blocul alimentar la fel, nu are fiecare dormitor, un spaţiu unde să se servească masa şi atunci automat trebuie închis.”

Mihaela Şindrila, director adjunct DGASPC Prahova: „Vorbim de camere care nu permit personalizare, care nu permit intimitate celor care locuiesc acolo, camere foarte mari unde trebuie să găzduieşti foarte mulţi copii.”

În Prahova, 6 din cele 9 centre sunt în situaţia celui de la Câmpina şi ar trebui închise. Cei 320 de copii care se adăpostesc acum în ele au nevoie de asistenţi maternali.

Denişa Vendrami, psiholog: „Cu siguranţă este mai bine la asistentul maternal, pentru că este vorba de îngrijire familială. În centru, deşi sunt bine îngrijiţi, nu au această oportunitate de a vedea cum este într-o familie. ”

Direcţia pentru Protecţia Copilului Prahova anunţă că angajează 200 de asistenţi maternali. Salariile oferite sunt cuprinse între 2.300 şi 4.000 de lei.

Corina Nicola, purtătorul de cuvânt al DGASPC Prahova: „Pot fi asistenţi maternali persoanele cu vârsta peste 18 ani care nu au cazier judiciar, care au o stare de sănătate corespunzătoare care să le permită îngrijirea copiiilor, condiţii de locuit care să poată asigura primirea copiiilor şi oferirea condiţiilor necesare.”

Gheorghe Chivescu, asistent maternal: „Asistentul maternal dă o educaţie altfel faţă de centru şi suntem foarte bucuroşi. Copilul se simte atras, iubit, ne zice mama şi tată, chiar dacă ştie care e taică-su e ceva deosebit.”

Silvia Chivescu, asistent maternal: „8 în total au trecut pe aici, doi au fost reintegraţi în familie, 4 adoptaţi şi cei doi din casă. Suntem împliniţi pentru noi ca familie ne-a închegat mai mult.”

În acest moment în Prahova sunt deja 373 de copii aflaţi în îngrijirea a 200 de asistenţi maternali.