Pâine țărănească cu cartofi – rețetă Dragoș Bucur. Este gustoasă și foarte pufoasă, exact așa cum o descrie prezentatorul PRO TV. Gazda emisiunii Visuri la cheie și soția sa, Dana Nălbaru, au deschis o patiserie artizanală. Cei doi se întrec în fel de fel de preparate delicioase.
Pâinea este un aliment care nu trebuie să lipsească de pe masă noastră. Se consideră că ar avea o vechime de 30.000 de ani, după cum afirmă cercetătorii, astfel că există diverse rețete și moduri de preparare. Însă noi vă proprunem una dintre cele mai simple, dar extrem de gustoase variante, și anume pâinea cu ceapă și cartofi.
Vă propunem o rețetă simplă și gustoasă – pâine de casă cu ceapă și cartofi. Gustul pe care i-l dă ceapa este de mare efect, coaja este crocantă, fără a fi dură, iar miezul pufos și elastic.
INGREDIENTE:
1 kg făină de grâu;
4 cartofi;
2 cepe,
100 gr ulei;
1 cub de drojdie;
1 linguriță de sare;
apă călduță cca. 500 ml.
Cartofii se pun la fiert, se curăță de coajă și se pasează ușor cu o furculiță. Se curăță ceapa, se toacă și se pune la prăjit cu puțin ulei până se caramelizează. Aveți, însă, grijă să nu o ardeți, după care lăsați-o să se răcească. Într-un vas puneți sare, drojdie și puțină apă și amestecați până se omogenizează.
Se toarnă făina, se adaugă cartofii pasați și ceapa și se formează un aluat puțin mai moale decât în mod normal. Se lasă aluatul la odihnit până ce își dublează volumul, apoi se pune într-o tavă. Se unge cu puțin ulei sau cu ou bătut ca să iasă rumenă. Se baga tava în cuptorul preîncălzit și când bucătăria miroase într-un anume fel este semn că pâinea e coaptă.