Colonul, sau intestinul gros, este un organ esențial al sistemului digestiv, având rolul de a produce și stoca materiile fecale. Atunci când acesta este afectat de tulburări precum sindromul de colon iritabil (SCI), alimentația devine crucială pentru gestionarea simptomelor și menținerea sănătății. Simptomele comune ale SCI includ dureri abdominale, balonare, gaze, colici și/sau constipație, deși în majoritatea cazurilor afecțiunea nu este gravă.
Recomandări Alimentare pentru un Colon Sănătos: Ce să Evităm și Ce să Includem
Pentru a combate inflamația colonului și a menține un stil de viață sănătos, experții recomandă o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate. Dr. Agustín Molins, specialist în nutriție și dietetică la clinica Doctor Molins din Barcelona, a subliniat importanța unei diete echilibrate în cazul colonului inflamat și a sugerat evitarea a patru alimente:
Alcoolul
- Explozie devastatoare pe Canalul Bâstroe: trei muncitori uciși și șapte răniți
- Tragedie pe Dunăre: doi tineri părinți s-au înecat, fiica lor de 9 luni a fost salvată în ultimul moment
- Dragoș Anastasiu dezminte informațiile privind reducerea ajutorului de deces: „Nu s-a discutat despre tăierea acestuia”
Usturoiul
Băuturile carbogazoase
Îndulcitorii
Pe de altă parte, Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi din Statele Unite recomandă includerea în dieta zilnică a alimentelor bogate în fibre pentru a menține sănătatea colonului.
Un exemplu excelent este papaya, un fruct cu un conținut ridicat de apă și fibre, care este benefic în prevenirea constipației și favorizează sănătatea tractului digestiv, conform Medical News Today. Acest fruct ajută, de asemenea, la eliminarea gazelor și la reducerea inflamației, îmbunătățind tranzitul intestinal prin efectele sale laxative blânde și acțiunea antiinflamatoare care accelerează recuperarea colonului iritabil.A