Dragoș Pătraru este cunoscut pentru informațiile prețioase pe care le oferă în domeniul sănătății. Jurnalistul are o emisiune în care abordează diferite subiecte controversate. De această dată, el a ales să vorbească despre cozonacii din supermarketurile din România. După ce a analizat ingredientele mai multor tipuri de produse și studiile realizate despre acesta, a ajuns la o concluzie pe care a transmis-o urmăritorilor săi.
În cea mai nouă ediție a emisiunii Starea Sănătății, Dragoș Pătraru a analizat ingredientele a 8 tipuri de cozonaci cumpărați din supermarketurile din România. După ce a descoperit ce conțin, de fapt, aceste produse, a căutat și câteva studii în acest sens.
„Am verificat ce s-a făcut la noi în materie de cozonaci, mă refer la studii care să le ofere consumatorilor informații utile. Ca de obicei, cei de la Asociația Pro Consumatori au fost pe poziții și în 2021, ei au făcut o cercetare cu privire la cozonaci produși în brutăriile din marile lanțuri de magazine. Unii cozonaci erau mai curați, alții aveau până la 19 aditivi. Altora le lipsea declarația nutrițională.”, a spus Dragoș Pătraru la Starea Sănătății.
Dragoș Pătraru a citit cu atenție ingredientele a 8 tipuri de cozonaci diferiți din supermarketurile din România. Ulterior, s-a documentat cu privire la acest subiect și a descoperit un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC).
Mami mult decât atât, jurnalistul a prezentat declarația pe care președintele APC, Costel Stanciu, a făcut-o la acea vreme. Acesta le-a transmis românilor să fie foarte atenți la ingrediente atunci când cumpără un cozonac. De altfel, a detaliat și ce conține, de fapt, un astfel de produs.
„Cozonacii produși în unitățile proprii de tip Brutărie ale marilor lanțuri de magazine alimentare nu au nimic din rețeta tradițională a cozonacului. În compoziția cozonaciloranalizați, experții APC au identificat următoarele ingrediente: premix pentru cozonaci, făină de porumb, făină de soia, șrot de soia, pesmet, amidon, margarină, fibre din citrice, albuș de ou pudră, zer praf și alte tipuri de extracte. Le recomand consumatorilor să nu se lase induși în eroare de prețul mic și denumirile atrăgătoare ale acestor produse, să citească eticheta și să facă alegeri având în vedere calitatea ingredientelor.”, a declarat conf, univ, dr, Costel Stanciu, președinte APC.
Prezentatorul emisiunii „Starea Sănătății” a pus accentul pe importanța pe care o reprezintă calitatea ingredientelor. De asemenea, Dragoș Pătraru i-a sfătuit pe urmăritorii lui să prepare cozonacii acasă în această perioadă de sărbători.
„Mare vorbă e asta… calitatea ingredientelor. La treaba asta nu se gândesc deloc cumpărătorii. Chiar și atunci când pare că un produs din ăsta ultraprocesat e mai curățel, înțelegi că nu ar avea cum să coste atât de puțin, dacă ar fi ceva mai de calitate. Așa că, mai ales când vine vorba despre astfel de produse pe care le putem face în casă, de sărbători, sfatul meu este să faceți asta, să vă preparați cozonacii singuri acasă. Nu uitați să consumați orice produs după ce ați citit eticheta.”, a mai precizat Dragoș Pătraru.