Denumit aurul rosu, el se vinde si cu 30.000 de euro kilogramul si este, practic, cel mai scump condiment din lume. Marii jucatori din domeniu sunt Spania si India care produc impreuna 240 de tone pe an, adica 80% din productia mondiala.
La Bustuchin, in judetul Gorj, campuri intregi pline in trecut de buruieni s-au colorat in violet. Un spaniol a cultivat pe 20 de hectare sofran, o planta mediteraneana, din care se extrage cel mai scump condiment din lume, denumit si “aurul rosu”.
Plantatii de sofran sunt si la Berzovia, in Caras-Severin. Plantele infloresc o singura data pe an si fiecare dintre ele are cate trei pistile. Pentru ca sunt firave, sunt culese delicat cu mana si apoi uscate. Binecunoscutul sofran este o adevarata mina de aur pentru cei care il cultiva.
Romania ar putea obtine bani frumosi daca pe campurile care stau necultivate s-ar cultiva sofran. Mai multi investori straini care au adus aici planta au inceput deja sa exporte din productie.
Denumit aurul rosu, sofranul se vinde si cu 30.000 de euro kilogramul si este, practic, cel mai scump condiment din lume. Marii producatori din domeniu sunt Spania si India care produc impreuna 240 de tone pe an, adica 80% din productia mondiala.
Un kilogram de sofran se obtine din cel putin 130.000 de flori, dar uneori este nevoie si de 250.000. In functie de cat de pur este condimentul obtinut, un kilogram costa intre 5 si 30.000 de euro. Pentru ca este extrem de scump ajunge de multe ori sa fie contrafacut.
Cel mai des falsificat este cel vandut sub forma de pulbere. In acesta speculantii adauga mirodenii precum sofranelul – ca sa ii creasca greutatea. In bucatariile restaurantelor, sofranul se foloseste la condimentarea supelor de peste si a felurilor pe baza de orez.
Sosurile si chiar painea au un gust mai placut datorita lui – dar trebuie folosit totusi cu moderatie, din cauza aromei amarui. Cei mai mari consumatori de sofran sunt arabii – care il folosesc in mancarurile din miel, oaie si pui. In Franta este indispensabil pentru bouillabaisse, in Italia pentru risotto si in Spania pentru paella.