Cozonacul moldovenesc din rețetarul Mirelei Vaida: Rețeta moștenită de la mama ei
Mirela Vaida a împărtășit cu fanii o rețetă de suflet, pe care o pregătea mama ei în copilărie. Vedeta a dezvăluit pașii pentru un cozonac moldovenesc pufos, cu umplutură generoasă de nucă și rahat.
„Este rețeta mamei mele, așa am învățat să o fac și așa o voi face mereu. Cozonacul moldovenesc, cu umplutură de nucă și rahat, este nelipsit de pe masa noastră de sărbători”, a povestit prezentatoarea de la Acces Direct.
Ingrediente pentru aluat:
aproximativ 2 kg de făină albă
apă minerală
sare
zahăr
drojdie proaspătă sau uscată, dizolvată în lapte călduț
câteva cubulețe de unt gras
smântână grasă
coajă rasă de lămâie
esențe (rom, portocală, lămâie)
6 ouă întregi și 6-7 gălbenușuri
lapte cald
Modul de preparare al aluatului:
„Încep prin a pune sarea peste făină, iar zahărul îl așez în mijloc, în formă de cuib. Adaug drojdia dizolvată în lapte cald și amestec totul. Eu nu folosesc cantități exacte, fac totul după ochi. Așa am văzut la mama mea”, explică Mirela.
În continuare, adaugă untul moale, smântâna, ouăle întregi și gălbenușurile – „Mama punea câte patru sau cinci ouă la un kilogram de făină. Eu pun șase ouă și încă 6-7 gălbenușuri, ca să iasă frumos galben cozonacul, cum se face în Moldova.”
Se încorporează coaja rasă de lămâie, esențele și, treptat, laptele cald și puțină apă minerală, pentru un aluat mai aerat. Aluatul se frământă bine până devine elastic și omogen. „Îl las la crescut aproximativ o oră, acoperit, într-un loc cald”, mai spune vedeta.
Ingrediente pentru umplutură:
1 kg de miez de nucă
rahat tăiat cubulețe și trecut prin zahăr pudră
zahăr
cacao
lapte
esențe (rom, lămâie, portocală)
stafide
Prepararea umpluturii:
„Mărunțesc nuca și o amestec cu zahăr și cacao. Adaug lapte puțin câte puțin, până obțin o pastă densă, nu lichidă – trebuie să se așeze bine pe aluat. Apoi pun esențele și amestec bine totul”, explică Mirela.
Asamblarea și coacerea:
După ce aluatul a dospit, se împarte în patru părți egale – pentru doi cozonaci împletiți. Fiecare bucată se întinde și se unge cu umplutura de nucă, apoi se adaugă bucățelele de rahat și stafide. Se rulează și se împletesc câte două, iar cozonacii se așază în formele unse cu unt.
„Îi mai las zece minute la odihnit, timp în care preîncălzesc cuptorul. Îi ung cu gălbenuș amestecat cu puțin ulei de măsline, apoi îi dau la cuptor, aproximativ 45 de minute”, a încheiat Mirela Vaida în clipul postat pe canalul ei de YouTube.