Daily News
  • Prima pagină
  • Actualitate
  • Societate
  • Timp Liber
  • Internațional
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagină
  • Actualitate
  • Societate
  • Timp Liber
  • Internațional
Daily News
duminică, 8 iunie 2025
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Daily News
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Când se pune gelatina în piftie. Trucul pe care trebuie să îl știe orice bucătăreasă

23 decembrie 2024
in Timp Liber

Piftia, cunoscută și sub denumirea de răcitură, se numără printre cele mai apreciate preparate tradiționale de la noi din țară. Totuși, pentru un gust desăvârșit și pentru rețetă realizată ca la carte gospodinele trebuie să urmeze anumiți pași. Deși pare o rețetă complicată, puteți avea pe masa de sărbători cel mai bun preparat dacă țineți cont de aceste secrete. Vezi mai jos când se pune gelatina în piftie și trucul pe care orice bucătăreasă trebuie să îl știe.

Răcitura sau piftia se numără printre cele mai cunoscute și apreciate preparate tradiționale de la noi din țară. Cu toate acestea, multe gospodine întâmpină mici dificultăți când vine vorba despre prepararea produsului, motiv pentru care foarte multe aleg să renunțe la acest fel de mâncare pentru mesele de sărbători. Pe de altă parte, anumite bucătărese se întreabă când se pune gelatina în piftie sau în ce mod este mai bine să gătească mâncarea.

Dacă și tu te numeri printre acestea nu trebuie să îți mai faci griji, căci noi îți venim în ajutor. Se pare că pentru un preparat de nota 10 trebuie să urmezi câțiva pași foarte simpli. Ei bine, răcitura este foarte bună atunci când se prinde suficient de bine, iar pentru acest lucru trebuie pregătită din supă de picioare, urechi și ciolane de porc.

  • Lege nouă în România: Ce schimbări majore aduce actul normativ promulgat de președintele Nicușor Dan
  • Președintele ales al Poloniei, Karol Nawrocki, mesaj pentru Nicușor Dan: “Prietenia româno-polonă va continua”
  • Ce riști dacă îți însușești un bun găsit pe stradă? Poți ajunge la închisoare
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri
  • Întâlnire crucială în cazul Teodorei Marcu: Alex Marcu și fosta soție a lui Robert Lupu, față în față!
  • Lege pentru românii care locuiesc la casă și au câini în curte! Proprietarii pot primi amendă de 500 de lei
  • Dezvăluire incredibilă: Conținutul testamentului lăsat de Robert, ucigașul Teodorei Marcu
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

După cum bine știm cu toții, colagenul este o substanță predominantă în aceste părți ale porcului, acesta fiind și motivul pentru care se folosesc la piftie.

Totuși, pe lângă cele enumerate, în piftie se mai adaugă și carne proaspătă, în special mușchi.
Cât despre supa pentru piftie, aceasta trebuie fiartă la o temperatură constantă pentru a fi la final limpede și foarte bine prinsă. De asemenea, un secret pe care majoritatea bunicilor îl foloseau era acela ca sarea să fie pusă la final, abia după ce toată compoziția a fiert.

După ce toate ingredientele au fost puse la fiert și s-a păstrat o temperatură constantă, se poate adăuga și gelatina.

De precizat aici este faptul că întreg pliculețul de gelatină se adaugă doar atunci când se gătește piftie de pasăre, nu și de porc sau vită. În cazul piftiei de porc sau vită se pune foarte puțină gelatină sau chiar deloc.
Pe lângă toate aceste secrete pentru un preparat gustos și perfect, gospodinele sunt foarte atente și la modul în care ornează răcitura în farfurii. De cele mai multe ori, aceasta este ornată cu morcovi, pătrunjel sau, ceapă verde sau castravete tăiat mărunt.

Aici nu este o regulă obligatorie, ci se poate face după preferințele fiecăruia.

În schimb, trucul pe care trebuie să îl știe orice bucătăreasă are legătură cu punerea la rece a preparatului. Ei bine, de reținut este faptul că piftia nu se pune niciodată la rece când este caldă. Astfel, după ce a fost pusă în farfurii și ornată, trebuie să aștepți până când ajunge la temperatura camerei, iar ulterior o poți pune pentru câteva ore bune la frigider.

După ce ați luat în considerare toate secretele pentru un preparat de nota 10, puteți trece la pregătirea acestuia. Totuși, dacă nu știi ce rețetă să alegi, nu trebuie să îți faci griji. Mai jos vei găsi o rețetă tradițională de piftie din carne de curcan, care cu siguranță va fi pe gustul întregii tale familii. Iată cum să gătești cea mai bună răcitură, în cel mai simplu mod!

Ingrediente

  • carne de curcan
  • apă
  • usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingură boabe de piper
  • sare
  • zarzavat de supă: 1 ceapă, 1-2 morcovi, țelină
  • gelatină alimentară (7-8 grame de gelatină la 500 de ml. de lichid)

Mod de preparare
Se pun toate bucățile de curcan într-o oală încăpătoare și se acoperă cu apă rece. Oala se pune pe foc, iar după se colectează spuma formată.

Ulterior, se adaugă gelatina, foile de dafin, boabele de piper și zarzavatul. Se fierbe piftia până când carnea se desprinde de pe oase, iar cartilajele se înmoaie. În general, e nevoie de cel puțin 4-5 ore de fierbere la foc mic. Se lasă totul la răcit, iar după ce ajunge la temperatura camerei se pune în frigider. După câteva ore de stat la rece, preparatul este gata de mâncat.

ShareTweet
Urmatorul Articol

Ilie Bolojan avertizează românii cu privire la ce se va întâmpla cu pensiile și salariile anul viitor. Haosul politic generează schimbări majore

Actualitate

Adevărul despre soțul Teodorei iese la iveală. Detalii neștiute despre relația lor au fost dezvăluite abia acum

Citeste mai multDetails
Actualitate

Dezvăluire incredibilă: Conținutul testamentului lăsat de Robert, ucigașul Teodorei Marcu

Citeste mai multDetails
Actualitate

Adio săptămâna de lucru de 5 zile! Vești excelente pentru angajați

Citeste mai multDetails
Timp Liber

Salveaza aceasta bunatate de aluat. Este pufos, fraged și delicios pentru prajiturile cu fructe

Citeste mai multDetails
Actualitate

Ce pensie primești cu un salariu de 5.300 de lei, după 40 de ani: Cât încasează lunar de la stat

Citeste mai multDetails
Actualitate

Întâlnire crucială în cazul Teodorei Marcu: Alex Marcu și fosta soție a lui Robert Lupu, față în față!

Citeste mai multDetails
Actualitate

SGR trece la nivelul următor: vouchere de 1 leu pentru fiecare ambalaj adus înapoi

Citeste mai multDetails
Actualitate

Lege pentru românii care locuiesc la casă și au câini în curte! Proprietarii pot primi amendă de 500 de lei

Citeste mai multDetails
Actualitate

Fără milă până la capăt! Familia l-a renegat, trupul criminalului Teodorei Marcu zace la morgă

Citeste mai multDetails
Actualitate

Alex Marcu, mărturisire cutremurătoare: Dorința sa majoră după tragica pierdere a soției Teodora

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 DailyNews.ro | Contact

  • ROL.ro
  • Ortodoxia.me
  • Femina.ro
  • Travel.ro
  • Cinema.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Privacy Statement (EU)
  • Cookie Policy (EU)
  • ANPC

Urmariti-ne

DailyNews.ro
Consimțământul pentru folosirea datelor dvs. cu caracter personal pentru:

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a accesa informații despre dispozitivul tău. Consimțământul față de aceste tehnologii ne va permite nouă și partenerilor noștri să procesăm date cu caracter personal, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site și să afișăm reclame (ne)personalizate. Neacordarea sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.

Fă clic mai jos pentru a consimți la cele de mai sus sau pentru a face alegeri mai detaliate. Opțiunile tale vor fi aplicate doar pe acest site. Poți modifica oricând setările, inclusiv prin retragerea consimțământului, utilizând comutatoarele din Politica privind Cookie-urile sau făcând clic pe butonul de gestionare a consimțământului din partea de jos a ecranului.

Functional Mereu activ
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Statistici

Marketing

Caracteristici
Mereu activ

Mereu activ
Gestionează opțiunile Gestionează serviciile Gestionează {vendor_count} furnizori Citește mai multe despre aceste scopuri
Manager Optiuni
{title} {title} {title}
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagină
  • Actualitate
  • Societate
  • Timp Liber
  • Internațional
Contactați-ne

© 2025 DailyNews.ro | Contact