Piftia, cunoscută și sub denumirea de răcitură, se numără printre cele mai apreciate preparate tradiționale de la noi din țară. Totuși, pentru un gust desăvârșit și pentru rețetă realizată ca la carte gospodinele trebuie să urmeze anumiți pași. Deși pare o rețetă complicată, puteți avea pe masa de sărbători cel mai bun preparat dacă țineți cont de aceste secrete. Vezi mai jos când se pune gelatina în piftie și trucul pe care orice bucătăreasă trebuie să îl știe.
Răcitura sau piftia se numără printre cele mai cunoscute și apreciate preparate tradiționale de la noi din țară. Cu toate acestea, multe gospodine întâmpină mici dificultăți când vine vorba despre prepararea produsului, motiv pentru care foarte multe aleg să renunțe la acest fel de mâncare pentru mesele de sărbători. Pe de altă parte, anumite bucătărese se întreabă când se pune gelatina în piftie sau în ce mod este mai bine să gătească mâncarea.
Dacă și tu te numeri printre acestea nu trebuie să îți mai faci griji, căci noi îți venim în ajutor. Se pare că pentru un preparat de nota 10 trebuie să urmezi câțiva pași foarte simpli. Ei bine, răcitura este foarte bună atunci când se prinde suficient de bine, iar pentru acest lucru trebuie pregătită din supă de picioare, urechi și ciolane de porc.
După cum bine știm cu toții, colagenul este o substanță predominantă în aceste părți ale porcului, acesta fiind și motivul pentru care se folosesc la piftie.
Totuși, pe lângă cele enumerate, în piftie se mai adaugă și carne proaspătă, în special mușchi.
Cât despre supa pentru piftie, aceasta trebuie fiartă la o temperatură constantă pentru a fi la final limpede și foarte bine prinsă. De asemenea, un secret pe care majoritatea bunicilor îl foloseau era acela ca sarea să fie pusă la final, abia după ce toată compoziția a fiert.
După ce toate ingredientele au fost puse la fiert și s-a păstrat o temperatură constantă, se poate adăuga și gelatina.
De precizat aici este faptul că întreg pliculețul de gelatină se adaugă doar atunci când se gătește piftie de pasăre, nu și de porc sau vită. În cazul piftiei de porc sau vită se pune foarte puțină gelatină sau chiar deloc.
Pe lângă toate aceste secrete pentru un preparat gustos și perfect, gospodinele sunt foarte atente și la modul în care ornează răcitura în farfurii. De cele mai multe ori, aceasta este ornată cu morcovi, pătrunjel sau, ceapă verde sau castravete tăiat mărunt.
Aici nu este o regulă obligatorie, ci se poate face după preferințele fiecăruia.
În schimb, trucul pe care trebuie să îl știe orice bucătăreasă are legătură cu punerea la rece a preparatului. Ei bine, de reținut este faptul că piftia nu se pune niciodată la rece când este caldă. Astfel, după ce a fost pusă în farfurii și ornată, trebuie să aștepți până când ajunge la temperatura camerei, iar ulterior o poți pune pentru câteva ore bune la frigider.
După ce ați luat în considerare toate secretele pentru un preparat de nota 10, puteți trece la pregătirea acestuia. Totuși, dacă nu știi ce rețetă să alegi, nu trebuie să îți faci griji. Mai jos vei găsi o rețetă tradițională de piftie din carne de curcan, care cu siguranță va fi pe gustul întregii tale familii. Iată cum să gătești cea mai bună răcitură, în cel mai simplu mod!
Ingrediente
- carne de curcan
- apă
- usturoi
- 2 foi de dafin
- 1 lingură boabe de piper
- sare
- zarzavat de supă: 1 ceapă, 1-2 morcovi, țelină
- gelatină alimentară (7-8 grame de gelatină la 500 de ml. de lichid)
Mod de preparare
Se pun toate bucățile de curcan într-o oală încăpătoare și se acoperă cu apă rece. Oala se pune pe foc, iar după se colectează spuma formată.
Ulterior, se adaugă gelatina, foile de dafin, boabele de piper și zarzavatul. Se fierbe piftia până când carnea se desprinde de pe oase, iar cartilajele se înmoaie. În general, e nevoie de cel puțin 4-5 ore de fierbere la foc mic. Se lasă totul la răcit, iar după ce ajunge la temperatura camerei se pune în frigider. După câteva ore de stat la rece, preparatul este gata de mâncat.