Cu toate că roșiile țuguiate sunt preferatele multor români și sunt cumpărate imediat cum apar pe tarabele din piețe, specialiștii trag un semnal de alarmă și îi avertizează pe consumatori că acestea nu sunt chiar atât de sănătoase pe cât se credea.
Tomatele sunt cele mai expuse la chimicale, iar mulți producători recurg la diferite substanțe pentru a grăbi recolta și a avea profit cât mai mare. În acest articol, vom afla care sunt pericolele din tomate și cum putem să ne protejăm.
Tomatele tratate cu substanțe toxice
Milioane de români așteaptă ca roșiile românești să apară pe tarabe sau în supermarketuri, dar mulți vânzători susțin că la tarabe apar aceste produse chiar din aprilie sau mai. Astfel, specialiștii avertizează că moțul plantelor poate indica forțarea coacerii prin diferite chimicale. Tomatele țuguiate sunt cele mai populare, însă acestea pot veni din grădini sau solarii unde se folosesc substanțe controversate ce pot să creeze consumatorilor multe probleme.
Ehrel sau 2,4D sunt substanțe ce au fost interzise cândva pentru că au fost folosite excesiv și pot crea o strangulare ce blochează alimentarea cu substanțe nutritive a plantei și grăbește coacerea. Din păcate, mulți producători încearcă să folosească cât mai multe metode ce nu sunt foarte bune pentru consumatori. Dacă nu ești atent, poți să cumperi tomate tratate cu substanțe toxice. Cum îți dai seama dacă tomatele au fost tratate cu astfel de substanțe? Potrivit specialiștilor, dacă roșia a fost tratată cu substanțe toxice, se poate observa un cep de lemn pronunțat, iar acest țesut trebuie eliminat înainte de a se consuma pentru că nu este comestibil. De asemenea, dacă nu se observă semințe în tomate, iar acestea au un țesut verzui, planta a fost forțată să crească prin diferite chimicale.
Cum să ne protejăm
Dacă ne dorim să ne ferim de anumite substanțe toxice, trebuie să fim atenți atunci când alegem să cumpărăm tomate. Conform specialiștilor, pentru a evita anumite substanțe toxice trebuie să fie alese tomate ce încă au ciorchine sau coroniță verde. De asemenea, aceștia ne avertizează că forma țuguiată a roșiilor este cea care dă de gol aceste practici periculoase pentru om. „Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Dar, trebuie ştiut că cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău, pentru Adevărul.
În plus, putem alege să consumăm tomate bio sau organice, de la producători de încredere. În acest fel, putem fi siguri că nu vom fi expuși la substanțe toxice și vom beneficia de o hrană sănătoasă și naturală.
Ce spun specialiștii
Potrivit specialiștilor Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, roșiile țuguiate cresc mai repede dacă sunt stimulate cu diverse soluții. Tot ei susțin că forma lor țuguiată este cea care dă de gol aceste practici periculoase pentru om. Potrivit lor, este important să ne ferim de produsele tratate cu chimicale și să consumăm doar produse naturale, pentru a ne asigura o viață sănătoasă și fericită.
În concluzie, trebuie să fim atenți la ceea ce cumpărăm și să ne protejăm de produsele tratate cu substanțe toxice. Putem face acest lucru prin alegerea cu atenție a producătorilor și a alimentelor pe care le consumăm. În acest fel, putem fi siguri că vom avea o viață sănătoasă și fericită.