Pe măsură ce se apropie 1 Mai, tradiționalul grătar cu mici devine nelipsit din planurile românilor. Fie că aleg să meargă la munte, la mare sau să petreacă în aer liber, mulți se întreabă ce sortimente de mici din comerț sunt o alegere sănătoasă, mai ales în contextul ofertelor variate – de la cei din carne de porc, la amestecuri cu vită sau chiar carne de oaie.
Grătarul de 1 Mai este deja o tradiție națională. Cei care locuiesc la casă se bucură de curtea proprie, în timp ce alții își caută un loc potrivit în zone special amenajate – cum ar fi Parcul Mogoșoaia, Lacul Paltinu, Pădurea Pustnicu sau zonele de grătar din Sectorul 2 al Capitalei. Pentru cei care nu au timp sau chef să prepare singuri, micii gata făcuți rămân o opțiune, chiar dacă presupun adesea cozi și așteptare.
În acest context, nutriționistul Mihaela Bilic vine cu câteva recomandări importante legate de micii comercializați în magazine și de modul în care aceștia ar trebui consumați.
„Ce înseamnă mici buni? Să nu aibă gust puternic de usturoi, să fie cu puțină grăsime și bicarbonat, să nu cadă greu la digestie, să nu dea arsuri și nici să nu-ți rămână pe gât un gust de mici persistent. Cum vă dați seama că au prea multă grăsime? După cum se comportă la gătit: dacă scad prea tare ca volum, adică “se topesc”, nu e semn bun. Cât despre calorii, variază între 220-260cal/100g, iar micii de porc sunt mai dietetici. Porția corectă variază între 2 și 6 bucăți…fiecare după cât îl ține cureaua!”, a explicat Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
- Ea este tânăra de 19 ani, dizolvată de iubit într-o cadă plină cu acid. Era însărcinată și trăia un coșmar de mult timp. Ultimele mesaje ale fetei sunt halucinante
- Minivacanță în luna mai pentru elevi: ziua de 5 mai este liberă
- Brioșe cu brânză de vaci – Deliciul care îți va face uitate toate celelalte deserturi!
Astfel, dacă vreți să vă bucurați de gustul specific al micului românesc fără a face compromisuri mari pentru sănătate, e important să citiți eticheta și să alegeți produse cu un conținut scăzut de grăsime și ingrediente cât mai simple.