Fanii prăjelilor în untură vor fi cu siguranță mulțumiți de această veste: se dovedește că untura este mai sănătoasă decât uleiurile vegetale!
Majoritatea dintre noi folosim ulei de floarea soarelui, ulei de porumb, ulei de canola etc. De ani de zile, untura a fost considerată un aditiv gras și nesănătos. Cu toate acestea, s-a dovedit a fi mult mai sănătos decât uleiurile pe care le folosim în fiecare zi.
Până de curând, se credea că untura este principalul vinovat al colesterolului ridicat. Totuși, nu trebuie să uităm că grăsimile din alimentația noastră sunt necesare, iar colesterolul prea scăzut poate contribui la apariția bolilor neurologice. Prin urmare, grăsimea este importantă și nu trebuie eliminată complet.
Untura este formată din acizi grași saturați și conține o cantitate foarte mare de acid oleic mononesaturat. Acizii grași saturați, precum vitaminele, oferă un plus de energie. Datorită proprietăților lor chimice stabile, sunt sigure și nu provoacă reacții adverse.
Grăsimile saturate sunt implicate în multe procese care au loc în organism și sunt principalele elemente ale pereților celulari. În plus, ele întăresc imunitatea, susțin activitatea inimii și stimulează activitatea creierului.
De ce grăsimea animală sub formă de untură este mai sănătoasă decât uleiul pe care îl folosim mai des?
Grăsimile animale sunt bogate în acizi grași omega-3, vitaminele A, E, D, K, beta-caroten, minerale și enzime. Conțin și antioxidanți.
O lingură de untură conține:
Acizi grași saturați – 38-43%Acid palmitic 25-28%Acid stearic 12-14%Acid miristic 1%Acizi grași mononesaturați – 47-50%Acid oleic 46-47%3% acid palmitoleicAcid linoleic 6-10%
Untura este una dintre cele mai sănătoase grăsimi din lume. Este mult mai util pentru organismul nostru decât majoritatea uleiurilor vegetale pe care le folosim. Totuși, untura trebuie să fie de bună calitate.