Noi locuri de muncă în România. Guvernul va atrage fonduri europene pentru economia verde

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență pentru reglementarea etichetării cheltuielilor bugetare și fiscale, în vederea bugetării verzi. Aceasta va permite accesarea fondurilor europene dedicate economiei verzi.
Ordonanță de urgență privind accesarea fondurilor europene dedicate economiei verzi
Guvernul României a aprobat, vineri, o ordonanță de urgență pentru reglementarea etichetării cheltuielilor bugetare și fiscale, în vederea bugetării verzi. Această măsură deschide oportunitatea pentru România de a accesa fondurile europene dedicate economiei verzi.

Conform unui comunicat oficial, această metodă investițională este deja utilizată de mai multe state membre ale Uniunii Europene. Prin aceste reglementări, România poate valorifica o oportunitate economică importantă, accesând fondurile europene dedicate economiei verzi.Instrumentul de redresare economică Next Generation EU creează condițiile necesare pentru o absorbție rapidă a fondurilor, încă din primii ani ai programului de sprijin financiar pentru perioada 2021-2026.

Implementarea proiectelor cu finanțare verde va aduce schimbări semnificative, inclusiv o politică de mediu mai pro-activă și o responsabilizare mai mare în utilizarea resurselor. De asemenea, atragerea investițiilor verzi va crește cererea pentru factorii de producție din economie, conducând la crearea de noi locuri de muncă.

Guvernul a anunțat că, odată cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor putea începe simulări pentru analiza și etichetarea cheltuielilor bugetare, pentru ca unitățile și subdiviziunile administrativ-teritoriale să fie pregătite pentru procesul de etichetare.

Guvernul prorogă termenul de implementare a sprijinului acordat persoanelor vulnerabile
În același timp, Guvernul a aprobat o altă ordonanță de urgență care prorogă până la 31 decembrie 2024 termenul de implementare a sprijinului acordat persoanelor vulnerabile pentru achiziția și montarea sistemelor de repartizare a costurilor cu energia termică în imobile de tip condominiu, racordate la sistemul centralizat.

Actul normativ modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului 166/2022, referitoare la măsurile pentru acordarea sprijinului categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile.

Noua ordonanță prevede prorogarea până la 31 decembrie 2024 a termenului pentru implementarea sprijinului acordat persoanelor vulnerabile pentru achiziția și montarea sistemelor de repartizare a costurilor cu energia termică. Inițial, termenul pentru acest ajutor a fost stabilit pentru luna aprilie, apoi amânat până pe 31 august 2024.

Exit mobile version