NATIONAL GEOGRAPHIC ADUCE ÎN NOIEMBRIE, ÎN PREMIERĂ GLOBALĂ, SERIALUL-EVENIMENT LUNGUL DRUM SPRE CASĂ

Fort Hood, TX - Michael Kelly portrays Lt. Col. Gary Volesky on set of The Long Road Home at U.S. Military post, Fort Hood, Killeen, Texas. (Photo: National Geographic/Van Redin)

Duminică, 5 noiembrie, National Geographic a lansat premiera serialului Lungul drum spre casă, o analiză tulburătoare a suferinței umane pe care războiul a provocat-o soldaților și familiilor acestora. Acesta este un serial din opt părți și cel mai recent serial bazat pe scenariu al canalului.

Cu un scenariu bazat pe cartea cu vânzări record pe lista New York Times a jurnalistei de renume internațional Martha Raddatz, Lungul drum spre casă spune povestea zilei de 4 aprilie 2004, când un mic pluton de soldați din Divizia 1 Cavalerie, veniți din baza militară Fort Hood, Texas, a fost atacat cu ferocitate în cartierul Sadr City din Bagdad, un adevărat furnicar cu străzi întortocheate ca un labirint. Ziua aceasta avea să rămână în istoria armatei americane sub numele ”Duminica neagră”.Niciun soldat nu luptă singur. Iar soldații din povestea noastră nu fac excepție. Serialul deschide privitorilor o fereastră către o experiență personală de război, văzută prin ochii și sufletele soldaților înșiși și a familiilor de acasă. Este o călătorie plină de adrenalină și de emoție, ce urmărește desfășurarea conflictului pe două fronturi: pe de o parte, pe străzile haotice și terifiante ale Sadr City, unde un grup de tineri neexperimentați înfruntă un atac neașteptat și neimaginat cu un curaj de care nu se știau capabili și, pe de altă parte, pe frontul din țară, la Fort Hood, unde membrii familiilor, disperați să afle noutăți despre cei dragi și temându-se de ce este mai rău, își descoperă propriul curaj.

Serialul din opt părți, care durează tot atât timp cât soldații s-au aflat sub asediu, spune nu doar povestea acestor tineri bărbați, dar și pe aceea a trei misiuni de recuperare disperate, lansate pentru a-i salva.

DISTRIBUȚIA

În serial, îi veți putea urmări pe Michael Kelly (House of CardsTaboo) în rolul locotenentului-colonel Gary Volesky (acum generalul Volesky), comandantul batalionului aflat în primele orele ale preluării controlului asupra Sadr City atunci când atacul a început; Jason Ritter (ParenthoodGirls) în rolul căpitanului Troy Denomy, cel care a condus curajos un convoi de recuperare în oraș; E.J. Bonilla (Unforgettable) interpretându-l pe liderul plutonului izolat, prim-locotenentul Shane Aguero; Kate Bosworth (Blue CrushSS-GBThe Art of More) în rolul Gina Denomy, tânără soție și recent mamă luptându-se cu propriile temeri și, în același timp, consolând familiile celor căzuți sau răniți; Sarah Wayne Callies (Prison BreakThe Walking DeadColony) în rolul LeAnn Volesky, conducătoarea grupului de familii ai mebrilor armatei (Family Readiness Group) și soția lui Gary Volesky,; Noel Fisher (Shameless) în rolul bravului luptător de 24 de ani, mai apoi activist al păcii, soldatul Tomas Young; și Jeremy Sisto (SuburgatoryLaw & OrderSix Feet Under) în rolul curajosului sergent-major Robert Miltenberger.

Pe lângă distribuția principală, îi mai puteți vedea și pe Jon Beavers (NGISGothamThe Fresh Beat Band) în rolul tânărului și temperamentalului sergent Eric Bourquin; Darius Homayoun (Tyrant) în rolul interpretului irakian Jassim al-Lani; Jorge Diaz (Jane the VirginThe 33) în rolul specialistului Israel Garza; Ian Quinlan (Gotham) în rolul specialistului Robert Arsiaga; Patrick Schwarzenegger (Stuck in Love) în rolul sergentului Ben Hayhurst; Kenny Leu (NCIS) în rolul sergentului Eddie Chen; și Joshua Brennan (Skinford) în rolul sergentului Jackson.

În Lungul drum spre casă, regizorii National Geographic, câștigători ai premiului Emmy, Phil Abraham (DaredevilMad MenOrange Is the New Black) și Mikael Salomon (SIXBand of Brothers) îi introduc pe privitori în mijlocul înfruntărilor terifiante din războiul din Irak așa cum nu s-a mai întâmplat până acum, chiar alături de soldații care se confruntă cu pericolul constant, având resurse mereu mai puține și speranță din ce în ce mai slabă pe parcursul a opt ore îngrozitoare. Între timp, pe frontul din țară, soțiile, iubitele, fiii și fiicele soldaților se confruntă cu propriile lor realități de război și realizează acte de curaj.

Serialul, creat pentru televiziune de scenaristul și producătorul Mikko Alanne (The 33), se concentrează pe poveștile a opt soldați cheie din timpul luptei, plasându-i și pe privitori în mijlocul evenimentelor, fie că e vorba de testul dur la care a fost supus Aguero în calitate de lider, de lupta contra îndoielii dusă de Denomy (Ritter), de testul de credință uriașă suportat de Volesky (Kelly) și de povestea lui Jassim (Homayoun), interpretul irakian al companiei, care se confruntă cu propria criză existențială și marchează umanitatea poveștii reprezentând un nume, un chip și un suflet pentru numeroșii irakieni ale căror vieți au fost, de asemenea, cuprinse de oroare în acea zi.

POVESTEA BĂTĂLIEI

Bărbații din Task Force Lancer, parte din Divizia 1 Cavalerie, de la baza texană Fort Hood, sufereau de cald, erau obosiți și gata să revină la bază după o zi lungă în care escortaseră camioane de vidanjare irakiene, într-o misiune de rutină în aglomerata și întortocheata suburbie Sadr City din Bagdad. Pentru mulți dintre soldați, aceasta era prima lor zi de patrulă și a patra zi în Irak dintr-o detașare de un an într-un loc numit neoficial ”cel mai sigur din Irak”. Soldaților li s-a spus că aceasta va fi o misiune de menținere a păcii, în încercarea de a cuceri inimile și mințile unei populații profund oprimate, care a suferit enorm sub regimul brutal al lui Saddam Hussein.

Era aproape de ora șase seara, în ziua de 4 aprilie 2004.

La peste 11.200 kilometri, la Fort Hood, familiile se bucurau de o frumoasă dimineață de primăvară și se adaptau unei noi realități. Era Duminica Floriilor.

În Sadr City, zilele anterioare fuseseră tensionate. Protestatarii umpluseră străzile, unii etalând săbii și chiar arme de foc. Echipajele irakiene care conduceau camioanele de vidanjare fuseseră speriați de amenințările din partea concetățenilor lor. Plutonul era mai mult decât pregătit să se întoarcă la bază. Au primit instrucțiuni să mai facă un drum pe lângă moscheea unde tulburările fuseseră raportate mai devreme în acea zi. După o lungă discuție cu liderii de acolo, au virat într-o intersecție pentru a se îndrepta spre bază. Străzile care fuseseră pline de activitate erau acum, deodată, goale.

Fort Hood, TX –
Michael Kelly portrays Lt. Col. Gary Volesky on set of The Long Road Home at U.S. Military post, Fort Hood, Killeen, Texas. (Photo: National Geographic/Van Redin)

Primele focuri s-au auzit precum boabele de popcorn. În câteva minunte, vehiculele slab înarmate au fost ținta unei furtuni de gloanțe care a doborât rapid unul dintre membrii plutonului, a distrus două dintre cele patru vehicule și a plasat restul membrilor în mijlocul luptei vieții lor.

Aguero și oamenii săi erau mult depășiți ca număr în goana lor pe străzile din Sadr City. Gloanțele zburau din toate direcțiile, incapacitând două dintre vehiculele plutonului. Întoarcerea la bază nu era o opțiune. Aguero, în primul său test real de lider în luptă, s-a ridicat rapid la nivelul așteptărilor, conducându-și oamenii cu curaj pe o alee unde să se poată adăposti, regrupa, lupta și aștepta întăriri.

Între timp, la Camp War Eagle, baza operațională avansată a Diviziei 1 Cavalerie, unde Volesky era programat să preia oficial comanda suburbiei Sadr City în acea azi, Volesky și Denomy pregătesc febril un plan de salvare. Sistemele de comunicare nu erau încă integral instalate, iar vehiculele nu aveau stații radio funcționale. Vehiculele, la rândul lor, erau slab înarmate și nu puteau ține piept potopului de foc care-i aștepta. Mulți soldați s-au urcat în camioanele LMTV, cu partea din spate, unde soldații erau așezați, descoperită, făcându-i pe aceștia ținte extrem de ușoare pentru insurgenții care au atacat în ziua aceea. Soldații descopereau că drumurile fuseseră blocate cu bariere improvizate, ceea ce complica și mai mult misiunea, împiedicându-i să găsească drumul către camarazii lor izolați și făcându-i și mai vulnerabili în fața focurilor inamice aparent interminabile.

Fort Hood, Killeen, TX – Jason Ritter as Capt. Troy Denomy n set of The Long Road Home at U.S. Military post, Fort Hood, Killeen, Texas. (Photo: National Geographic/Van Redin)

Și totuși, niciunul din aceste obstacole sau pericole nu i-a oprit pe bărbații din companiile Alpha și Charlie să încerce să-și recupereze camarazii. Chiar și când lupta se dezlănțuise furios, iar răniții veneau la Camp War Eagle în vehicule ciuruite și acoperite de sânge, ei urcau din nou în camioane, orbi în fața tuturor pericolelor și concentrați doar pe misiunea de a-și salva soldații. Volesky, care, alături de Denomy, s-a alăturat efortului de salvare, spunea ulterior despre misiune, citând pe mulți cei ce-l precedaseră: ”Curajul ieșit din comun a fost comun în acea zi.”

Opt americani au făcut sacrificiul suprem în ziua aceea, alți 65 au suferit răni care, în multe cazuri, le-au schimbat viețile pentru totdeauna. Toți cei care s-au aflat acolo vor purta mereu cicatricile acelei experiențe. Duminica neagră a fost, la vremea aceea, cel mai grav incident al armatei americane de la războiul din Vietnam.

Acel curaj ieșit din comun, observat de Troy Volesky, avea să se manifeste pe parcursul celor opt ore și la Fort Hood. Atunci când primele știri au apărut pe ecranele televizoarelor, o luptă de altă natură a început. Informația era sumară; familiile erau îngrijorate. LeAnn Volesky (Callies), care conducea grupul Family Readiness, se pregătea să îndeplinească niște sarcini pe care spera să nu fie nevoie să le facă vreodată. Gina Denomy (Bosworht), recent intrată în acest grup, a încercat să găsească puterea de a-i ajuta pe alții în cele mai dificile momente ale vieților lor, încă nesigură fiind de soarta soțului său. Ea și Troy se bucuraseră de venirea pe lume a primului lor copil cu doar câteva zile înainte de plecarea lui.

PRODUCȚIA

Lungul drum spre casă a fost filmat în totalitate la Fort Hood, cea mai mare bază militară din America, ocupând 883 kilometri pătrați. Aici este și baza Diviziei 1 Cavalerie și locul unde soldații prezentați în serial au trăit și s-au antrenat înaintea detașării lor fatidice. Lungul drum spre casă are premiera globală în noiembrie, pe National Geographic, în 171 de țări și 45 de limbi.

Lungul drum spre casă a fost adaptat de scenaristul Mikko Alanne. Serialul este regizat de câștigătorii premiului Emmy Phil Abraham și Mikael Salomon. Producătorii executivi sunt Mike Medavov, Alanne, Jason Clarke, Benjamin Anderson și Edward McGurn. Pentru National Geographic, Carolyn G. Bernstein este vicepreședinte executiv și director al diviziei de programe și producții globale.

Exit mobile version