Mâncați covrigi? Dupa ce veți citi asta vă veți gândi de două ori înainte să mai cumpărați

De cate ori nu ai ales o punga cu sticks-uri sau covrigei in locul unor fructe? De multe ori, cu siguranta, mai ales ca sunt usor de mancat atunci cand ti se face foame la birou, la scoala sau esti in drum spre casa si nu vrei sa te opresti la vreun fast food. Specialistii trag un semnal de alarma si spun ca au in compozitie mai multe substante chimice decat stiam, care in timp, fac rau organismului tau.

Intr-o singura punga de Croco Sticks au incaput mai multe ingrediente care pot fi periculoase pentru sanatate: „faina de grau, grasime vegetala, zahar, sare (9%), drojdie, agent de afanare E 500 (carbonati de sodiu), corector de aciditate E524 (hidroxid de sodiu, cunoscut si ca soda caustica)”. Produsul are si o valoare energetica mare pentru 100 de grame de produs: 435 kcal/100 g. Valorile nutritionale tot pentru aceeasi cantitate sunt: „proteine 25%, lipide 6%, glucide 67%”, potrivit jurnalul.ro.



Cum se foloseste soda caustica in prepararea covrigilor si a sticks-urilor

Mai mult, inainte de-a fi bagati la cuptor, peste covrigei si sticks-uri se toarna soda caustica. Prin urmare, secretul cojii maronii, lucioase si usor intepatoare la gust, care se desprinde usor de pe covrigei sau sticks-uri este scufundarea acestora intr-o baie de soda caustica inainte. Chiar daca pare doar un simplu zvon, chiar o femeie care lucreaza intr-o astfel de fabrica a povestit ca treaba ei era sa dizolve praful de soda in apa, dar atunci cand se stropea pe maini, se irita rau pentru ca era solutia era foarte acida, conform antenastars.ro.
Producatorii de sticks-uri si covrigei au recunoscut ca toarna soda pe produse.

Pe diferite site-uri de sanatate si nu numai sunt mai multe informatii in legatura cu acest subiect, iar una dintre explicatii este faptul ca face ca in timpul coacerii sa se formeze un strat caramelizat si crocant. Aceasta soda ofera un gust anume si un miros specific. in „baia de soda caustica” este o concentratie de doar 3% (30g / 3 linguri de soda la 1L de apa), iar rolul acesteia este de a reduce aciditatea de la suprafata covrigului, permitand amidonului din coca sa se transforme in zahar, care se va carameliza frumos si elegant.

Corectorul de aciditate E524 este preparat din sare naturala si este folost in decojirea industriala a fructelor, in innegrirea maslinelor si in producerea caramelului. in Codex Alimentarius are denumirea de E524 si face parte din categoria E-urilor suspecte, potrivit alegesanatos.ro.

Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii E-urilor „suspecte” se numara:
– alergiile;
– dereglarile hormonale;
– tulburarile hepatice;
– bolile intestinale si ale ficatului;
– tulburarile hepato-biliare;
– tulburari ale tubului digestiv;
– tulburarile nervoase;
– cresterea nivelului de colesterol.

Exit mobile version