Cod rutier 2018: Toți șoferii trebuie să știe: Noua lege îți permite să-ți recuperezi imediat permisul de conducere suspendat, chiar dacă ai 15 puncte de penalizare! Ce pași trebuie să urmezi: E bine de știut!

Un nou proiect de lege, care prevede câteva modificări în Codul Rutier, urmează să fie dezbătut în Parlament. În prezent, în cazul cumulului de 15 puncte de penalizare, dreptul de a conduce o mașină este suspendat pentru 30 de zile, cu reținerea permisului de conducere, notează site-ul profit.ro.

Astfel, șoferii care nu acumulează niciun punct de penalizare în decursul unui an calendaristic vor primi puncte de bonus, astfel încât acestora nu le va mai fi suspendat dreptul de conducere dacă au cumulat 15 puncte de penalizare anul următor, prevede un proiect legislativ.În prezent, în cazul cumulului de 15 puncte de penalizare, dreptul de a conduce o mașină este suspendat pentru 30 de zile, cu reținerea permisului de conducere

Inițiatorii legii arată că s-au inspirat din legislația altor state din Uniunea Europeană, unde conducătorilor auto care nu acumulează niciun punct de penalizare le sunt acordate în schimb puncte bonus.

CITEȘTE ȘI: Cei care vor să obțină permisul de conducere sunt disperați. Ce se întâmplă cu programarea la traseu: „Uit tot până atunci”

Locuitorii judeţului Ilfov care vor să obţină permisul de conducere trebuie să aştepte două-trei luni pentru a fi programaţi la proba practică (traseu). Potrivit Direcţiei de Permise, cauza perioadei lungi de aşteptare este lipsa de personal, în prezent fiind doar cinci examinatori în Ilfov, informează Mediafax.

Candidaţii din Ilfov care au fost declaraţi admişi la proba teoretică şi vor să se înscrie în aceste zile la proba practică sunt programaţi chiar şi pentru data de 25 iunie 2018, adică pentru o perioadă mai mare de trei luni.

Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru candidaţii care au picat traseul şi vor să se reprogrameze.

În schimb, la Bucureşti, perioadele de programare au fost reduse la aproximativ 40 de zile, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (DRPCIV).

„Am dat sala pe 6 martie şi am fost programat la traseu pe 25 iunie. Nu este normal ce se întâmplă. Dacă nu reuşesc să iau traseul şi voi fi obligat să repet examenul de mai multe ori, risc să-mi expire dosarul, care e valabil un singur an. Şi ca să-mi fac un nou dosar, trebuie să plătesc şcoala din nou”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mădălin Dumitru, un tânăr de 27 de ani care şi-a depus dosarul pentru programarea la traseu la sediul DRPCIV.

„Am fost programat pe 25 iunie penrtu traseu. Cred că e singura zi liberă. E foarte mult şi cred că o să uit ce am învăţat până atunci. O să-mi iau ore suplimentare, altfel nu o să pot da traseul”, spune şi Mihai Petre (21 de ani), care şi-a depus dosarul pe 8 martie.

Sursa: Mediafax

Exit mobile version