Ciclon mediteranean peste România! Ploi torențiale în perioada următoare | Elena Mateescu: ”În fiecare zi!”

„Când ciclonii mediteraneeni devin activi, aduc precipitații bogate în țara noastră, mai ales în regiunile vestice, zone cu depresiuni joase. Aceste tipuri de fenomene aduc, punctiform, media de precipitații a unei luni, indiferent de perioada în care ne aflăm. De la începutul lunii și până în prezent, 109 litri pe metru pătrat în Reșița. Numai astăzi au fost 51 de litri pe metru pătrat într-o oră, în condițiile în care media lunară la acel punct meteorologic este de 60 de litri pe metru pătrat. Trebuie să ne așteptăm la astfel de fenomene și în luna iunie, cea mai instabilă din an la noi”, a explicat Elena Mateescu la România TV.

Meteorologii spun că furtunile tipice sezonului cald vor apărea în fiecare zi, cel puțin până la finalul acestei săptămâni. Iar vremea va fi extrem de instabilă.„Într-adevăr până la sfârșitul lunii mai discutăm în fiecare zi de o probabilitate foarte ridicată de a înregistra fenomene meteorologice extreme din perspectiva condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată, instabilitate caracterizată prin cantități de precipitații care la nivel local vor depăși 20-25l/m² chiar 30-40l/m²”, a mai explicat Elena Mateescu.

Ciclonii mediteraneeni vor afecta în continuare vremea din România, avertizează meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie, care prognozează ploi abundente în perioada următoare. Temperaturile maxime vor crește, dar vremea va fi caracterizată de instabilitate atmosferică. Care este prognoza meteo?

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, anunţă ploi torenţiale în următoarea perioadă. De altfel, perioada următoarelor două săptămâni (29 mai – 11 iunie) va fi caracterizată de instabilităţii atmosferice, cu alternanţe de temperatură de la o zi la alta, dar şi cu intervale lungi în care aversele se vor semnala la nivelul întregului teritoriu.

„Când ciclonii mediteraneeni devin activi, aduc precipitaţii bogate în ţara noastră mai ales în regiunile vestice, zone cu depresiuni joase. Aceste tipuri de fenomene aduc, punctiform, media de precipitaţii a unei luni, indiferent de perioada în care ne aflăm.

De la începutul lunii şi până în prezent, 109 litri pe metru pătrat în Reşiţa. Numai astăzi, au fost 51 litri pe metru pătrat într-o oră, în condiţiile în care media lunară la acel punct meteorologic este de 60 de litri pe metru pătrat. Trebuie să ne aşteptăm la astfel de fenomene şi în luna iunie, cea mai instabilă din an la noi”, a declarat Elena Mateescu la România TV.

Meteorologul a transmis că sunt de așteptat furtuni tipice sezonului cald în fiecare zi, cel puțin până la finalul acestei săptămâni. Elena Mateescu a explicat că există o probabilitate ridicată pentru fenomene meteo extreme.

„Într-adevăr până la sfârșitul lunii mai discutăm în fiecare zi de o probabilitate foarte ridicată de a înregistra fenomene meteorologice extreme din perspectiva condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată, instabilitate caracterizată prin cantități de precipitații care la nivel local vor depăși 20-25l/m² chiar 30-40l/m².”

Banat
Media temperaturilor maxime va creşte de la 23 – 24 de grade, în primele zile din interval, spre valori în jurul a 26 de grade, în zilele de 1 şi 2 iunie, apoi o uşoară răcorire a vremii va determina scăderea valorilor medii a maximelor până spre 24 de grade, în ziua de 6 iunie. Ulterior acestei date şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, variaţiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, astfel că, în medie, se vor înregistra maxime de 25 de grade. În intervalul 29 mai – 8 iunie, variaţiile temperaturilor minime vor fi nesemnificative, în medie înregistrându-se 12 – 13 grade, pentru ca ulterior datei de 8 iunie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, media temperaturii minime să crească uşor până spre 14 grade. Pe parcursul întregului interval probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezelor şi ale serilor.

Crişana
În perioada 29 mai – 2 iunie, media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 25 de grade. Ulterior datei de 2 iunie şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză sunt estimate a se înregistra, în medie, maxime de 24 – 26 de grade. Pe parcursul intervalului de prognoză, minimele nu vor varia semnificativ, fiind estimate a se înregistra valori de 12 – 13 grade, în medie. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în cursul după-amiezelor şi a serilor.

Transilvania
Până pe 2 iunie, se estimează că valorile diurne vor creşte treptat, de la 23 de grade, în medie, spre 25 – 26 de grade în zilele de 1 şi 2 iunie. Mai apoi, vremea se va răcori, urmând a se înregistra în medie 23 de grade, pentru ca după 7 iunie o uşoară încălzire a vremii să determine temperaturi maxime spre 24 – 25 de grade, la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză. Minimele nu vor varia semnificativ pe parcursul intervalului de prognoză, astfel că sunt estimate a se înregistra valori medii de 10 – 12 grade, cele mai mici temperaturi în primele două nopţi. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în perioada 4 – 11 iunie.

Maramureş
Pe parcursul intervalului de prognoză, valorile termice de la o zi la alta vor fi nesemnificative. Sunt estimate, la nivel regional, maxime în jurul a 25 de grade, în medie, iar cele mai mari valori urmează să se înregistreze în perioada 31 mai – 2 iunie şi în zilele de 10 şi 11 iunie. Minimele vor avea un parcurs similar cu cel al maximelor, fiind estimate a se înregistra la nivel regional medii de 10 – 12 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare începând cu data de 3 iunie.

Moldova
În perioada 29 mai – 2 iunie, temperaturile diurne vor creşte uşor de la o zi la alta, fiind estimate la nivel regional valori medii de 25 – 27 de grade. Ulterior zilei de 2 iunie, vremea se va răcori, urmând ca în intervalul 4 – 7 iunie să se înregistreze în medie maxime în jurul a 24 de grade, iar spre finalul celei de-a doua săptămânii de prognoză, temperaturile maxime vor creşte uşor până spre medii în jurul a 26 de grade, la nivel regional. Variaţiile termice în regimul nocturn al temperaturilor vor fi nesemnificative pe parcursul intervalului de prognoză, astfel că la nivel regional sunt estimate între 12 şi 14 grade, în medie. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în ziua de 4 iunie.

Dobrogea

Pornind de la 22 de grade, în medie, în prima zi a intervalului de prognoză, valorile diurne vor creşte până spre 25 de grade, valoare ce va fi de interes pentru intervalul 30 mai – 2 iunie. După aceea şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, variaţiile temperaturilor diurne vor fi nesemnificative de la o zi la alta, astfel că sunt estimate la nivel regional a se înregistra în medie 24 de grade. Mediile temperaturilor minime estimate la nivelul regiunii vor fi de 14 – 16 grade, cele mai scăzute valori fiind estimate în perioada 31 mai – 3 iunie, iar cele mai mari în noaptea de 11 iunie. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în primele zile ale intervalului (29 şi 30 mai).

Muntenia
Vor fi 24 de grade în prima zi a intervalului analizat, dar valorile diurne vor creşte până spre 27 – 28 de grade, în zilele de 2 şi 3 iunie. Ulterior, vremea se va răcori, fiind estimate la nivel regional, în intervalul 4 – 7 iunie, maxime în jurul a 24 de grade, în medie. În perioada 8 – 11 iunie, temperaturile maxime vor creşte uşor şi sunt prognozate 26 de grade. Mediile temperaturilor minime estimate la nivelul regiunii vor fi de 12 – 14 grade, cele mai scăzute valori fiind în perioada 29 mai – 3 iunie, iar cele mai mari în nopţile de 10 şi 11 iunie. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în primele zile ale intervalului (29 şi 30 mai) şi, din nou, între 4 şi 11 iunie.

În prima zi a intervalului, valorile termice diurne vor fi de 22 – 23 de grade, în medie, apoi vremea se va încălzi treptat până la o medie regională a acestora în jurul a 27 de grade. După data de 3 iunie, vremea se va răcori, astfel că în perioada 4 – 7 iunie se estimează a se înregistra la nivel regional temperaturi maxime în jurul a 24 de grade, apoi până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză acestea vor creşte uşor de la o zi la alta, ajungând până spre medii în jurul a 26 de grade. În ceea ce priveşte regimul nocturn al temperaturilor, sunt prognozate uşoare variaţii termice, la o medie cuprinsă între 12 şi 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în perioada 29 – 31 mai, dar şi în intervalul 4 – 11 iunie.

La munte
Valorile termice estimate pe parcursul celor două săptămâni de prognoză vor fi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 13 – 15 grade şi minime de 6 – 8 grade. Pe parcursul întregului interval, probabilitatea pentru averse va fi mai mare în timpul după-amiezelor şi al serilor.

Exit mobile version