Ultima oră! Anunțul Gabrielei Firea înainte de începerea anului școlar: Nimeni nu se mai aștepta să se întâmple asta! Este prima dată când…

Primarul General, Gabriela Firea, a anunțat astăzi, în cadrul unui comandament pentru pregătirea noului an școlar care a avut loc la sediul PMB, că, în premieră pentru București, a reușit finanțarea personalului medical din cadrul cabinetelor școlare din unitățile de învățământ:

Primarul General, Gabriela Firea: ‘Am convocat comandamentul de pregătire pentru începerea noului an școlar. Toate creșele, grădinițele, școlile și liceele trebuie să fie gata să îi primească pe școlari și preșcolari la data de 11 septembrie. Pot să anunț că am reușit, în premieră pentru București, să obținem finanțarea necesară pentru angajarea a 230 de medici și asistenți în cadrul cabinetelor școlare din unitățile de învățământ. Mulțumesc miniștrilor Finanțelor și Sănătății, precum și Premierului Mihai Tudose, care au înțeles importanța alocărilor acestor fonduri’.

Apel către ISU pentru o colaborare mai strânsă cu primăriile de sector
Edilul Șef: ‘Referitor la siguranța elevilor, am fost asigurată că nici o clădire a instituțiilor de învățământ nu prezintă un pericol și că acestea pot funcționa în mod normal, cu asigurarea condițiilor adecvate de protecție în caz de incendiu. Având în vedere că toți primarii de sector m-au informat că este necesară o colaborare mult mai eficientă cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență, fac un apel către această instituție, cu care PMB are, de altfel, o colaborare foarte bună, să găsească soluții, conform legii, pentru a debloca aceste situații. Trebuie să asigurați mai multe resurse umane, în așa fel încât dosarele unităților de învățământ să fie rezolvate în timp cât mai scurt. Pe 11 septembrie ne dorim să avem un început de an școlar cu toate clădirile în siguranță, iar profesorii, învățătorii și elevii să își poată desfășura activitatea în condițiile optime’.

Program pilot pentru transportul școlarilor
O altă premieră menită să ajute părinții și să diminueze aglomerația în trafic, este cea prin care, cu ajutorul PMB, elevii să fie transportați la școală cu autobuzele:

Primarul General, Gabriela Firea: ‘Am decis să demarăm, prin RATB și Proedus, un proiect pilot de transport al elevilor către școală. Încercăm să identificăm modalitățile adecvate de realizare a acestui transport, similar modului în care se realizează la școlile private, pentru a diminua aglomerația care se creează dimineața în apropierea școlilor și grădinițelor. Pentru început, vom derula acest program pentru elevii școlii nr. 141 din sectorul 5, care vor învăța la școala 127 atât timp cât a lor se reabilitează. Ei au de parcurs o distanță de aproximativ 2 km față de vechea locație. Transportul se va realiza cu 4 autobuze. Este vorba de peste 400 de elevi, din clasele V-VIII și 0-IV doar la cererea părinților, din motive de siguranță’.

Extinderea școlilor foarte aglomerate
Totodată, Primarul General, Gabriela Firea, a explicat că PMB are ca obiectiv extinderea școlilor foarte aglomerate, astfel încât elevii să nu mai fie nevoiți să învețe în 3 schimburi: ‘În Bugetul pe 2017 al Municipiului București au fost alocată suma de 1,3 milioane de euro pentru finanțarea studiilor de fezabilitate destinate modernizării și extinderii unor unități de învățământ din Capitală. Finanțarea a fost acordată pentru 42 de unități de învățământ, dintre care 16 grădinițe cu 4 sau 8 grupe, 10 afterschool, extinderea unui număr de 15 școli foarte aglomerate și extinderea sălii de sport din cadrul Școlii Centrale. În maxim o lună, studiile de fezabilitate pentru toate aceste obiective vor fi scoase la licitație, iar pentru 8 săli de sport din sectorul 3 vor fi scoase la licitație proiectele tehnice și execuția lucrărilor’.

PMB va contribui la siguranță elevilor, asigurând paza școlilor
De asemenea, Primarul General a mai declarat că, deși programul pilot prin care se deschidea curtea școlii pentru elevi a fost foarte bine primit atât de copii, cât și de părinți și profesori, directorii unităților de învățământ au explicat că nu au posibilitatea asigurării pazei acestor școli, drept pentru care Edilul Șef a anunțat că PMB, prin Compania de Pază și Protecție care este în procedura de înființare, va putea ajuta școlile cu acest aspect.

Lucrările de igienizare, modernizare și reparații sunt în grafic
De asemenea, Primarul General a mai explicat că, la data de 01.09.2017, conform datelor transmise de către conducerile unităților de învățământ, în Municipiul București existau 11 unități școlare care nu aveau autorizație sanitară, la jumătate față de anul trecut și că, potrivit Inspectorului General din cadrul Inspectoratului Școlar București, Florian Lixandru, ‘în prezent lucrările de igienizare, modernizare, reparații sunt în grafic și vor fi finalizate până la sfârșitul acestei săptămâni’.

Se semnează contractul pentru deratizare
Primarul General, Gabriela Firea: ‘În ceea ce privește deratizarea atât în zona unităților de învățământ, cât și în parcuri și în blocuri de locuințe, așa cum știți, am preluat o situație dificilă cu o licitație blocată. În anii trecuți Municipalitatea a cheltuit bani mulți pentru servicii îndoielnice. Ne dorim pe viitor o acțiune de dezinsecție și deratizare realizată eficient și profesionist. Însă, până în primăvara anului viitor, când va funcționa Compania Municipală de Eco-igienizare, vom semna în câteva zile contractul cu câștigătorul licitației pentru stârpirea rozătoarelor din București’.

Demersuri privind finalizarea școlilor din programul BEI
De la începutul anului și până acum, Primăria Municipiul București prin Direcția de Investiții a finalizat lucrările la unele dintre școlile incluse în programul BEI, astfel:

— s-a efectuat recepția la terminarea lucrărilor la un număr de 3 obiective, acestea fiind în garanție: Școala Generală nr. 41; Școala de Arte și Meserii nr. 2; Grup Școlar Agricol V. Harnaj;
— s-a efectuat recepția finală la 2 unități de învățământ: Școala de Muzică și Arte nr.3 — Cuibul cu Barza; Colegiul Tehnic Traian;
— s-a finalizat Contractul de furnizare produse, dotări sisteme supraveghere video pentru 2 unități de învățământ: Centrul Special nr. 3; Școala Gimnazială nr. 173;
— s-a obținut autorizație ISU pentru Școala de Muzică și Arte nr. 3 — Cuibul cu Barza

Numărul total al elevilor și preșcolarilor din București este de peste 280.000 elevi și preșcolari, din care peste 250.000 în învățământul de stat, 3.200 în învățământul de stat special și 29.000 în cel particular.

În Municipiul București vor funcționa, în anul școlar 2017 — 2018, 420 de unități de învățământ preuniversitar de stat și 211 unități de învățământ particular.

La comandament au participat, alături de Primarul General, primarii de sector, reprezentați ai ISU, ai Inspectoratului Școlar, precum și reprezentați ai Direcțiilor și instituțiilor aflate în subordinea PMB, cu atribuții în domeniu.

Serviciul pentru Relația cu Mass-Media PMB